Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

Τι σημαίνουν Εκλογές... μια άλλη άποψη.

Αν είστε τίποτα μηδενιστές κάφροι ή εντελώς "πορωμένοι" με κάποιο κόμμα επειδή τα συμφέροντά σας είναι εκεί σταματήστε να διαβάζετε τώρα... Δεν έχω καμία διάθεση να μπω σε αυτό το τριπάκι όπου όλοι τα μηδενίζουν και τα ισοπεδώνουν όλα. Ώρες ώρες μερικοί γράφουν ένα μπλογκ και μου φαίνεται νομίζουν ότι έπιασαν τον "πάπα από τα αρχ...". Στην διαδικασία της εύκολης κριτικής του καναπέ και των "όλοι είναι ίδιοι" δεν θα μπω, βρίσκω την όλη διαδικασία μια παρωδία. Αλλά σε μια χώρα που το τελευταίο που κάνει ο καθένας μας είναι την αυτοκριτική του περισσότερη τύχη έχω να πείσω ένα ντουβάρι για κάτι, παρά έναν πορωμένο που φοράει παρωπίδες από παιδί.


Δεν σκόπευα να γράψω κάτι αλλά χθες έκανα μια βόλτα στην πόλη μου και ένιωσα για μια ακόμη φορά στο πετσί μου αυτό το πανηγυράκι της προεκλογικής περιόδου. Μια πραγματική παρωδία του καιρού που οι ιδεολογίες σήμαιναν κάτι. Κενά βλέμματα παλιών αγωνιστών που δεν αναγνωρίζουν πια το όραμα για το οποίο πάλεψαν. Δεν είμαι "απολιτικό ον", δεν ήμουν σε καμιά κομματική νεολαία να με χαλιναγωγούν σα μαλάκα, δεν με διόρισε ποτέ κόμμα, δε το παιξα ποτέ επαναστάτης , ούτε έχω καμία ιδιαίτερη καυλ... να αλλάξω τον κόσμο όπως πολλούς τους έπιασε ο πόνος ξαφνικά... Ειλικρινά αν οι τίτλοι που διαβάζω σε πολλά μπλογκς για τις εκλογές είναι η "νεολαία" του 2007, καλύτερα να πάω να αλλάξω υπηκοότητα... Σκληρά λόγια? Μπορεί... μπορεί να είμαι μια αναχρονιστική παραφωνία και ένας σκεπτόμενος βλάκας... δεν πάει στα κομμάτια, υπάρχουν και μεγαλύτερα ελαττώματα από αυτό (γιατί στην Ελλάδα πια η κοινή λογική είναι παραξενιά και ελάττωμα και όλοι και όλα πάνε να μας πείσουν για αυτό).

Βγήκα με τον πατέρα μου μια βόλτα στην πόλη. Κάποτε θυμάμαι η προεκλογική περίοδος σήμαινε κάτι , όταν οι ιδεολογίες "κινούσαν βουνά" και έδιναν ελπίδα. Είμαι πολύ περήφανος για τον πατέρα μου που αγωνίστηκε όπως νόμιζε για αυτό που πίστευε κι ας μην πήγαν όλα καλά στην πορεία. Είμαι πολύ περήφανος για εκείνον που είχε κάποιες στοιχειώδεις αρχές και επέμεινε σε αυτές κι ας ήταν τα συμφέροντά του ως επαγγελματία με τους "άλλους". Ο άνθρωπος είχε αρχ... και του το αναγνωρίζω. Συμμετείχε στις εξελίξεις και δεν κρυβόταν πίσω από την ανωνυμία ενός μπλογκ να γράφει πίπ..ς (όπως καλή ώρα ο γιος του χα,χα,χα). Για αυτούς τους λόγους βγήκα μαζί του χθες, γιατί αυτοί οι άνθρωποι που έζησαν τη ζωή τους πάνω σε μια ιδέα αξίζουν το σεβασμό και την αγάπη μας. Δεν είναι κατάλοιπα του παρελθόντος ούτε ρομαντικοί ηλίθιοι που κάποτε υπήρξαν νέοι και κανείς από εμάς τους νεότερους δεν το πιστεύει. Διαφωνώ με τον πατέρα μου σε πολλά και νομίζω ότι η κυριότερη διαφορά μας έγκειται στο ότι έζησα αρκετά χρόνια στο εξωτερικό οπότε είδα και μια άλλη άποψη για τα πράγματα. Παρόλαυτά τον καταλαβαίνω, καταλαβαίνω γιατί πάλεψε, καταλαβαίνω γιατί ψηφίζει ακόμα αυτό που ψηφίζει κι ας έχει μεγάλη πικρία μέσα του για πολλά.

Για μένα πάντα η ψήφος ήταν και θα είναι ιερό πράγμα. Κάποιοι πέθαναν, βασανίστηκαν, υπέφεραν για να μπορώ να ψηφίζω εγώ, και επειδή δεν το έδειξαν στο Youtube δεν σημαίνει ότι δεν συνέβη! Βλέπω σε πολλούς μικρότερους μια αδιαφορία, μια απαξίωση του θεσμού, μια αηδία... Πολλοί λένε: "δεν θα ψηφίσω, θα ζωγραφίζω πάνω στα ψηφοδέλτια "Λόλα σε αγαπώ" και "Ζητω ο Πανσεραϊκός" , θα ρίξω λευκό, θα τα γράψω όλα στα αρχ... μου. " Εγώ τα σέβομαι όλα.Δεν κρίνω κανένα, ούτε είμαι ο φωτεινός παντογνώστης να νουθετήσω κόσμο να ψηφίσει εκείνο ή το άλλο(ευχαριστώ το Θεό που δεν με έκανε ένα ημιμαθή ξερόλα, thank you god, και που ακόμα λέω για πράγματα "Δεν ξέρω" όταν δεν τα ξέρω και όχι απλά να λέω ότι μου ρθει...). Το μόνο που έχω να πω είναι το εξής:

"Εσύ που αδιαφορείς για τις εκλογές, που απαξιώνεις το θεσμό, που λες 'ουφ εκλογές πάλι' . Αύριο μεθαύριο μην σε ακούσω να κάνεις κριτική για τίποτα, να κάτσεις σε μια γωνία και να μην βγάζεις άχνα. Γιατί τότε που έπρεπε να μιλήσεις -μια φορά στα 4 χρόνια διάολε- εσύ ζωγράφιζες στα ψηφοδέλτια καρδούλες.... Είσαι ένοχος όσο κι αυτοί κι ας έχεις πείσει τον εαυτό σου για το αντίθετο... γιατί βρε αδερφέ 'δεν είναι δική σου δουλειά'..."

Ήθελα να γράψω ένα ξεκαρδιστικό ποστ σήμερα με πολλά ευτράπελα που είδα στη χθεσινή βόλτα μου στην πόλη της Λαμίας. Τα έλεγα χθες με μια φίλη μου στο ΜSN και γελούσαμε με την παράνοια των πραγμάτων... Μερικές φορές όμως καλό είναι να αφήνεις ένα στίγμα...κάτι το δικό σου έτσι να υπάρχει... Όπως είπα, δεν είμαι "απολιτικό ον" και μερικά ηλίθια debate και τηλεοπτικές υπερβολές δεν πρόκειται να με κάνουν να αλλάξω. Αυτά είναι ένα περιτύλιγμα...τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο...

9 σχόλια:

  1. Έχεις απόλυτο δίκιο Πίκο!
    Όλοι έχουμε ευθύνη στις εκλογές!
    Δεν θεωρώ λύση την λευκή ψήφο ούτε το άκυρο!Δυστυχώς ή ευτυχώς κάποιος θα κυβερνήσει αυτή τη ριμάδα τη χώρα!Όλοι μπορούν να περάσουν ένα μήνυμα στους προηγούμενους και επερχόμενους!Λευκή ψήφος σημαίνει υποστηρίζω τον πρώτο.Άκυρη ψήφος σημαίνει ότι ό,τι και να γίνει δε με αφορά.Άρα ΒΟΥΛΩΣΕ ΤΟ για τα επόμενα 4 χρόνια ή και λιγότερα κι ας καταστρέφεσαι οικονομικά κι ας πηγαίνει η χώρα απ'το κακό στο χειρότερο και και και...
    Συμφωνώ 100% με την άποψη σου Πίκο!
    Μέρες που είναι ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει και να κάνει ότι θέλει!Απλά καλά είναι να μπει στη διαδικασία να σκεφτεί πρωτού πράξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να μου επιτρέψεις να σε λέω φίλο, αφού όσα γράφεις ειναι αυθόρμητα και ειλικρινή.
    Οταν βλέπω δίπλα μου κάποιον να φωνάζει, αναρωτιέμαι τι κέρατο ψήφισε αυτος πριν και τωρα φωνάζει οργισμένος. ΄Παίζει και να 'ριξε λευκό/άκυρο ή να μην πηγε καθόλου.
    Η αποχή πιάνει 25% κάθε φορά τα τελευταία 10 χρόνια.
    Φέτος ελπίζω να κατέβει κι απο το 20%.
    Για μενα ενα 10-12% ειναι αποδεκτό, αλλα απο την άλλη στας αμέρικας η αποχή ειναι 45% !!!
    Οχι οτι δεν ειναι και δικαίωμα του αλλουνού να μην ψηφίσει θετικά, και πολυ θα ήθελα να διαβάσω επιστημονική ανάλυση των χαρακτηριστικών 1500 τύπων που έριξαν λευκό/άκυρο ή απείχαν συνειδητά.
    Ετσι μπας και καταλάβω τον συμπολίτη μου, γιατι το οτι δεν καταλαβαίνει ο ενας τον άλλο πια ειναι γεγονός.

    Οπως έχουμε πει κι αλλού, αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι, δεν θ αλλάξουν ούτε οι πολιτικοί, και στο όνομα δήθεν "ιδεολογιών" θα ηγούνται κομμάτων και κομματόσκυλων και κουμπάρων.

    Αυτο που αποφάσισα με το ζόρι εγω προσωπικά, ειναι πως οτι και αν βγει την Κυριακή πρέπει να το αποδεχτώ και να προσπαθήσω να το κάνω καλύτερο.

    Ευχαριστώ για την κατάχρηση φιλοξενίας, σου χρωστάω πολλά πόστ σεντόνια, χαχαχαχα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρόμοια άποψη για την αποχή έχω κι εγώ και την εξέφρασα και γραπτώς στο www.blogcafe.gr.
    Όπως τα λες Πικουλίνι μου, α-κρι-βως!
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαίρομαι πραγματικά που υπάρχουν νέοι άνθρωποι με τα δικά σου πιστεύω!Νόμιζα ότι ήμουν η μόνη για να σου πω την αλήθεια...

    Μ'αρέσει η πολιτικοποίηση αλλά σιχαίνομαι την κομματικοποίηση. Έχω κάνει χιλιόμετρα μόνο και μόνο να ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που αδιαφορούν.

    Μακάρι την Κυριακή το βράδυ η κάλπη να βγάλει τον καλύτερο!
    Επίσης, μου άρεσε πάρα πολύ αυτό που είπες ότι μετά τις εκλογές θα υποστηρίξεις αυτόν που έχει βγει ασχέτως του αν τον υποστήριξες. Αυτό το κλίμα ομοψυχίας και συμπόρευσης λείπει από την χώρα μας.

    Και όσο για την συμμετοχή στις εκλογές, μέχρι και στην Φρουτοπία τα φρούτα ψήφιζαν βρε Πίκο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη σε όλα ..
    Ναι στην πολιτικοποίηση όχι στην κομματικοποίηση .. ναι στην πολιτική σύμπνοια, όχι στο διχασμό!
    Καλέ σαν προεκλογική καμπάνια ακούστηκα!!
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Εσύ που αδιαφορείς για τις εκλογές, που απαξιώνεις το θεσμό, που λες 'ουφ εκλογές πάλι' . Αύριο μεθαύριο μην σε ακούσω να κάνεις κριτική για τίποτα, να κάτσεις σε μια γωνία και να μην βγάζεις άχνα. Γιατί τότε που έπρεπε να μιλήσεις -μια φορά στα 4 χρόνια διάολε- εσύ ζωγράφιζες στα ψηφοδέλτια καρδούλες.... Είσαι ένοχος όσο κι αυτοί κι ας έχεις πείσει τον εαυτό σου για το αντίθετο... γιατί βρε αδερφέ 'δεν είναι δική σου δουλειά'..."

    Αμήν. Ν' αγιάσει το στόμα σου. Κι εγώ σε όσους μου είπαν ότι δεν πάνε να ψηφίσουν, το ίδιο είπα "μόνο μην σας ακούσω να παραπονιέστε μετά!". Μέχρι και το βαφτιστήρι μου πήρα τηλέφωνο στην Ελλάδα και τον έβαλα μπροστά μην και τυχόν δεν πάει να ψηφίσει. Αν μπορούσα θα πήγαινα κι εγώ, αλλά αφού δεν μπορώ... ας με εκπροσωπήσει τουλάχιστον το πνευματικό μου παιδί ;-)

    Υ.Γ. Λες να έχουμε τον ίδιο πατέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @mofo-3-

    Όπως και να έχει τα αποψινά αποτελέσματα θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές πλευρές. Πρέπει να είναι οι πρώτες εκλογές που θυμάμαι που δεν είδα κανένα οπαδό των μεγάλων κομμάτων να 'βαυκαλίζεται' σίγουρος για τη νίκη του κόμματός του. Όλοι είναι κουμπωμένοι... υπάρχει μια ανασφάλεια και αβεβαιότητα που δεν υπήρχε σε προηγούμενες αναμετρήσεις. Είμαι περίεργος αν αυτό θα αντικατοπτριστεί καθόλου στα ποσοστά "νίκης"(γιατί ως γνωστόν στην Ελλάδα κανείς δεν χάνει όλοι νικάνε...) των δύο μεγάλων κομμάτων ή είναι απλά μια περιρέουσα προεκλογική ατμόσφαιρα και τίποτα παραπάνω...

    @tzonakos

    Νομίζω ένα μεγάλο ποσοστό αποχής στις εκλογές ξεφτιλίζει την έννοια της δημοκρατίας, στην οποία θεμέλιος λίθος είναι η συμμετοχική ψηφοφορία. Αν είναι να το απαξιώσουμε (ΚΑΙ) αυτό σαν χώρα, καλύτερα να βάλουμε ένα διαχειριστή σαν τις πολυκατοικίες να κυβερνά και να τελειώνουμε...

    @ενεσούλα

    Όσο συναντώ ανθρώπους με στοιχειώδη λογική σε κάποια ζητήματα, τόσο θα ελπίζω ότι η χώρα δεν είναι τελείως καταδικασμένη...:)

    @μαρία κ.-π.

    Ένιωθα ακριβώς το ίδιο πράγμα με εσένα, σαν παραφωνία μέσα στο αρρωστημένο πελατειακό καθεστώς της εκλογικής διαδικασίας. Είναι καλό που ξέρω πως δεν είμαι πια μόνος:)

    @seaina

    Άμα τα πολιτικά σποτ ήταν τόσο αυτοσαρκαστικά όσο το σχόλιό σου θα έβλεπα συνέχεια πολιτικές διαφημίσεις στην TV αντί να την κλείνω όπως τώρα:)

    @σοφία

    Ελλάδα , η χώρα που θεοποιεί το αυτονόητο... εκεί φτάσαμε...

    Υ.Γ. Ή εγώ ζω μέσα σε μια ψευδαίσθηση τόσα χρόνια ότι είμαι μοναχοπαίδι ή ο "πατέρας μας" ήταν πολύ "ζωηρούλης" χα,χα,χα,χα.

    Να είστε καλά, παιδιά κι ευχαριστώ που με "καταλαβαίνετε" σε μια χώρα που οτιδήποτε μη ορμώμενο από προσωπικό συμφέρον θεωρείται παράδοξο από πολλούς:) Ειλικρινά νιώθω πολύ ωραία για αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. θα σου άφηνα σχόλιο. Αλλά με πόρωσες τόσο που το μόνο που θα σου πω είναι "ανέβα Βέροια". Έχω μέρος να σε κοιμήσω, κ φράγκα να σε ταΐσω κ να σε ποτίσω. Αυτό μόνο. Τέλος.

    υ.γ. Όχι, δεν είμαι γκέϊ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @itelli

    Σου έστειλα e-mail σε αυτό που έχεις στο προφίλ σου στο blogger.

    Υ.Γ. Ούτε εγώ! α,χα,χα,χα,χα (Κάτι μου λέει ο Βαλιανάτος "κόβει φλέβες" από την απογοήτευση που "του γλιτώσαμε", as we speak... LOL!)

    Να σαι καλά φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή